2014. október 8., szerda

Bántalmazó kapcsolatban élek?

A kapcsolatom nem jól működık, ha:

 - A problémákat nem lehet megbeszélni. 
- A problémákat meg tudjuk beszélni, de semmi sem változik. 
- A kapcsolatban nincs mód az erőszakmentes kommunikáció használatára. 

A kapcsolatom bántalmazó, ha a fentieken túl a továbbiak valamelyike is igaz

- A partnerem a sikereimre vádaskodással, elbagatellizálással vagy haraggal reagál. 

- Gorombán vagy durván viselkedik velem, ha kettesben vagy ha társaságban vagyunk. 

- Gyakran levegőnek néz: ̇úgy tesz, mintha ott se lennék,nem szól hozzám, és nem válaszol, ha kérdezem. 

- Csak a partnerem változhat, fejlődhet és növekedhet, én sosem. 

- Az életem egyre jobban beszűkül (eltűnnek a barátaim, rokonaim, képességeim, régi hobbijaim, vágyaim és álmaim). 

- Egyre gyengébbnek és tehetetlenebbnek érzem magam. 

- Nem tudok elmenni, ha szakítani akarok. A partnerem az érzelmeivel, betegségével, a gyerekekkel stb. zsarol vagy azzal fenyeget, hogy öngyilkos lesz, vagy megöl, ha elhagyom. 

- A kapcsolatban felmerül az erőszak vagy az erőszakkal való fenyegetés lehetősége. 

- A partnerem néha megüt, vagy akaratom ellenére gyengédséggel vagy nyers erőszakkal szexre kényszerít.

-------------------------------------------
A lista a NaNe Egyesület honlapján a "Jól működő párkapcsolat" című cikkben található. Az írás mindösszesen két oldal, de azt hiszem, az egyik legjobb összefoglalása a témának, amit valaha is olvastam.

2 megjegyzés:

Nincsnevem írta...

Tisztelt Templom Kata Asszony!

Az Ön Hortus Carmeli blogjának régebbi olvasója vagyok, mindig is nagy tisztelője voltam a munkásságának, amelyet akként értékelek, mint a pszichológia tudományának megkeresztelése. Az Ön munkássága egyedülálló a magyar internetes világban, mint a hagyományhű katolikus alapú lélektan terjesztése.

Azonban van egy pont, amelynek tekintetében sajnos egyet nem értésemet kell kifejeznem Önnel. Arra lettem figyelmes, hogy az utóbbi időben rendszeresen hivatkozik szélsőségesen feminista, gender-ideológiát propagáló szervezetek (NANE, Patent) illetve honlapok (Nőkért.hu) műveire. Ezzel kapcsolatban szeretném felhívni a figyelmét, hogy ezen csoportok olyan eszméket terjesztenek, amelyek alapvetően ellentétesek a nemek Isten akarta rendjével, a házasságnak és a családnak a Szentírásban meghatározott, és az Egyház által tanított rendjével.

Úgy gondolom, hogy a kérdésben az Ön álláspontja nem kellő mélységig kidolgozott, és befolyása alá került annak a „családon belüli erőszakot”, „patriarchális rendet”, „férfielnyomást” kiáltó trendnek, amely nyugaton ugyan rendkívül elterjedt, ám egyáltalán nem felel meg az Egyház tanításának.

Nem vitatva, hogy bizonyára nagyon jól ismeri a Szentírást, mindazonáltal szeretném figyelmébe ajánlani a következő részeket: 1Kor 11:3-10, 1Kor 14:34-35, 1Tim 2:9-15, Ef 5:22-24, Kol 3:18-19, 1Pt 3:1-6. Tanulságos ezen bibliai szakaszoknak a hagyományos katolikus magyar bibliafordítás kommentárjaival együtt olvasni, amelyeket itt megtalál: http://kaldibiblia.netii.net

Az Egyház hagyományos tanítása értelmében a házasságnak megvan a maga rendje, amelyet a nők elnyomásaként értékelnek az Ön által hivatkozott csoportosulások. Ha a folytonosság hermeneutikájából indulunk ki, nem értékelhetjük a kereszténység nagyszerű évszázadait a „nők elnyomásaként”, mint ezen csoportosulások teszik.

Hadd ajánljam figyelmébe a következő műveket:
Gabriele Kuby: A nemek forradalma – itt megtalálja: http://kdnp.hu/video/v/konyv/kubykonyv.pdf
Dominik Klenk: Gender Mainstreaming – a nemek összezavarása – itt megtalálja: http://www.ojc.de/medien/buecher/nemek-egyenloeseg-gender-mainstreaming/
Leon J. Podles - The Church Impotent The Feminization of Christianity – itt megtalálja: http://www.docdroid.net/pa7m/leon-j-podles-the-church-impotent-the-feminization-of-christianity.pdf.html (angol nyelven)

Ezekre tekintettel kérem Önt tisztelettel, hogy vizsgálja felül, hogy mennyiben támaszkodik az említett csoportosulások eszméire és munkáira, amennyiben a családi élet keresztény rendjében jelentkező diszharmóniákkal foglalkozik.

Hadd ajánljam szíves figyelmébe a következő honlapokat:
http://peacefulwife.com
http://www.ladiesagainstfeminism.com
http://catholicyoungwoman.blogspot.hu
http://nokovacs.blog.hu
http://ninaroesner.com
http://www.surrenderedwife.com
http://egynoanokert.blogspot.hu

Tisztelettel:
„József”

Hortus Carmeli írta...

Kedves József,

egy külön poszot szenteltem a válaszra:

http://hortuscarmeli.blogspot.de/2015/06/az-asszonynak-feje-pedig-ferfiu.html

Üdvözlettel

Kata